Toppfågeljakt med guide i Härjedalen
VINTERNS JAKTER 2024/2025 ÄR FULLBOKADE
Drömmer du om att testa toppfågeljaktens tjusning och utmaningar? Vi hjälper dig med värdefulla tips och guidar dig i våra väl besatta skogsfågelmarker vid Sonfjället, både i skog och mot fjällkanten.
Vi erbjuder en heldag med guide, där målet att smyga sig in på (och fälla) både orr- och tjädertupp. Du kan komma ensam eller med en vän, tänk på att endast en åt gången kan närma sig den vaksamma fågeln. Önskas övernattning och mat ordnar vi även det.
Prisexempel: 5.000 kr/dag
Inkl. varm lunch. Är det väldigt kallt eller snöigt äter vi i grillkåta ute i marken.
Längre ner på den här sidan delar vi med oss av våra tips inför en lyckad toppjakt.
Hur går toppjakten till?
Toppjakten bedrivs vintertid när snön har kommit, då orrar och tjädrar har börjat leta föda i träden. Jakten pågår t.o.m. 15 februari. Toppjakten är en typ av smygjakt som ofta sker på skidor eller snöskor i fjällmark eller i skogen.
Toppjakten är en upplevelse på många nivåer. Bara att skida fram i den snötäckta vinternaturen är ett äventyr för många. För att få sitt byte krävs att man är på rätt plats vid rätt tidpunkt och kan ta vara på de tillfällen som erbjuds. Ibland kan man få ett fåtal chanser på en hel vecka, andra gånger får man lika många chanser på en eftermiddag.
Toppjakt ger också mångsidig motion. För att ta sig fram i meterdjup pudersnö krävs skidor som bär bra samt god kondition.
Tips på utrustning
- Kamouflageställ
- Gevär och helmantlade kulor
- Kniv
- Ryggsäck
- Kikare
- Avståndsmätare
- Termos med varm dryck
- Längdskidor & stavar. Breda skidor, långa stavar med vida trissor vid djupare lössnö
Förberedelser och utmaningar
Inskjutning med kallt vapen och patroner i temperatur de kommer ha vid jakt.
Under jakten är det viktigt att vara tyst och inte göra ljud ifrån sig. Fåglarna har utmärkt syn och är du inte nog försiktig hinner fågeln upptäcka dig, innan du den. För toppjakt är det bra med heltäckande kamouflage (inkl. mössa och handskar) som matchar omgivningen. Är det ingen upplega (snö på träden) det ibland vara bra idé att ha vita kamouflagebyxor och grön kamouflagejacka och mössa.
Toppjakten är ofta fysiskt krävande, så kom ihåg att ta med rikligt med vätska.
Är det upplega bör man leta efter renborstade talltoppar, det är ett bra tecken på att fågeln suttit i topp där och betat. Med andra ord, du är på ett hett ställe. Ser du ingen fågel uppe där just då, kan det vara idé att återvända dit senare under dagen. Kom ihåg att stanna upp då och då för att lyssna efter fågel, orrarna kuttrar gärna även i träden och kan höras på ganska långt håll. Försök gärna få tips av någon som känner marken där du tänkt jaga, lokalkännedom kan vara helt avgörande om du ska få se fågel.
När du får syn på de svarta fåglarna i träden, var noga med att kika av omgivningen innan du börjar ansmygningen. Det sitter ofta en ensam spejare i ett träd vid sidan om de andra, den är lätt att missa – flyger den, så flyger även de andra fåglarna iväg.
Ansmygning bör i möjligaste mån ske rakt mot fågeln, sidorörelser och hastiga rörelser skrämmer lätt iväg fågeln. När du startat ansmygningen och fåglarna börjar guppa upp och ner samt sträcka på halsarna, då är det bra att stanna och stå stilla och vänta på att de lugnar sig.
Regler vid toppjakt
Även vid toppfågeljakt är det viktigt att tänka på säkerheten. Oftast är horisonten ditt kulfång, därför är 5 km god lokalkännedom i skjutriktningen ganska bra. Säkerställ även att din kula inte kan skada annat vilt eller människa vid bom, rikoschett eller genomslag.
Annars gäller samma regler som vid övrig jakt. Även vid toppjakt ska eftersökshund kunna infinna sig på plats inom 2 timmar från skottillfälle vid skadeskjutning.
Hur du tar reda på fågeln
I detta videoklipp visar vi hur du enkelt skär ut bröstbitarna på en orrtupp. Samma tillvägagångssätt gäller även de andra hönsfåglarna ripa, tjäder och järpe.
Inspirationsfilm
FAKTA OM ORREN OCH TJÄDERN
TJÄDERN - Sveriges största vilda hönsfågel
Tjädern är Sveriges största vilda hönsfågel. Längden kan bli över 90 cm från stärtpennor till näbb och vikten kan i sällsynta fall vara upp till 7 kg! Vanligtvis väger tjädern betydligt mindre ca 3,5-4,7 kg, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en genomsnittlig tjäderhöna. Hönan särskiljs från andra hönsfåglar på den rostbruna färgen på bröst och stjärt.
Den finns i öppen äldre barrskog, helst i skogar över 70 år. Maten består av olika växtarter såsom knoppar, löv, säd, frön och bär. Tjädern äter också insekter, larver och maskar, särskilt de unga matas med insekter. Under vintern är tallbarr den viktigaste födan.
Tjädern är vanligtvis tystlåten, förutom på vårens spel inför häckning. Under spelet hörs 3 olika läten: Knäppningar, kluckande, och till sist sisningarna. Av dessa ljud hörs klucken bäst, i lugnt väder hör det på ett avstånd upp till 150 meter. Tjädern skär även näbb, vanligtvis avges detta läte när den blir irriterad eller störd
ORREN - Ett hundratal individer kan samlas för spel
Orren trivs bäst i områden där björk och barrskog växlar med ängar, mossor och bergsmark. På vintern gräver orren ibland ner i snön för att skydda sig mot stark kyla och hård vind. Maten består av knoppar, tunna blad, spannmål, frön och bär. Blåbärskott är en viktig del av kosten på våren. Den äter också insekter, larver och maskar; särskilt de nykläckta matas med insekter. På vintern är björkknopp den viktigaste maten.
Orrens längd är 40-58 cm med en vingbredd på 65-80 cm. Normalvikt för hane ligger på ca 1.2 kg och för hona 0,9 kg. Ungfåglarna är lättare och orrens blir tyngre ju längre norr ut man kommer.
Under tidiga vårmorgnar före soluppgången samlas orrarna för spel t ex på mossor, frysta myrar eller sjöar. Så många som ett hundratal kan samlas för att delta. I soluppgången sätter sig tupparna i träden och fortsätter att spela. Våldsamma strider förekommer mellan tupparna under spelet. Hönorna finns med på spelplatsen, men de stannar i bakgrunden för att närma sig de segrande tupparna.